top of page

Soruna Değil Soruya Odaklan.

Fatoş Somsa

Bu hafta sonu yaşadığım minik bir anektot sonrası bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Su arıtma cihazları, duştaki suyun arıtılmasını için duş başlıkları satan bir arkadaş ‘’ - Suda bulunan klor gözleri yakar, saça zarar verir ‘’ diye en ince ayrıntısına kadar ürününü tanıtmaya çalışırken kendi başımdan geçen olayı hatırladım. Kızım her banyo sırasında şampuandan gözüm yanıyor diye şikayet ederdi, bir çok göz yakmayan şampuan denememize rağmen çözümsüz bulamamıştık. Birgün şehir dışına çıktığımızda aynı şampuanla gözlerinin yanmadığını farkettik ve anladık ki sorun şampuanda değil sudaymış. Velhasıl durumu olduğu gibi kabullendik , şebeke suyuna bişey yapamayacağımız düşüncesi yle gözleri kapatmaya devam ettik. Satıcı arkadaş sözünü bitirdikten sonra ; hımm dedim demek ben o vakit doğru soruyu soramamışım, kendi varsayımımla sorunu yaratan şampuan sanıp birçok şampuan denedikten sonra geldiğim aşamada ’ ’- peki madem sorun klorlu su , duş suyundan klor nasıl arındırılır ?’’ gibi bir soru sorsam çözüme kolay yoldan ulaşabilirdim.

Albert Eisten ''' Karşılaştığımız önemli sorunlar onları yaşadığımız sırada sahip olduğumuz düşünce düzeyi ile çözülemez.'' Derken bizlere ; dışarıdan, duygulardan bağımsız, üstten bir bakış açısı ile objetktif olarak '' burada ne oluyor '' , '' gerçek problem nedir? '' gibi yaklaşımlarla teşhis ve tedaviye götürecek doğru yaklaşım biçimlerini sisteme yönelik,kendimize yönelik, dışa yönelik olarak ortaya koymamız gerektiğini söylüyor.

İşlerimizin gerilemeye başlamasını , ülkenin bozuk gidişatına, sürekli işini aksatan elemanlara, ödemeleri geç yapan müşterilere, hava koşullarına, daralan sektörlere v.s. gibi mevcut sorunu yaşamamıza neden olduğunu varsaydığımız herneyse ona odaklandığımız da çözümden de uzaklaşmaya başlıyoruz. Bunu birkaç örnekle söyle açabiliriz.

Ülkemizde bir plastik şirketinin satış departmanı oturmuş kış şartlarından dolayı satışların ne kadar düştüğünü konuşuyorlarmış . Patron ekibi dinledikten sonra ‘’ - Arkadaşlar ben sizin kadar bu işi de dünya haritasını da bilmem ama bildiğim kadarıyla dünyanın kuzey yarım küresi kışken güney yarımküresi yazdır ’’ diyip toplantıyı terketmiş. Fıratpen’in kurucusu Nevzat Demir’in satış ekibine getirdiği bu farklı bakış açısı ihracat odaklı çalışan Winhouse markasının doğmasıyla sonuçlanmış.

Uzun yıllar önce, uzak bir ülkede de elektriğin yayılmaya başladığı yıllarda atadan mum imalatında olan bir ailenin fertleri kendi aralarında konuşuyorlarmış , ‘’mum işi bitiyor ne yapıcaz’’ diye birçoğu yapacak bişey yok başka bir şey bilmeyiz derken aralarından biri ‘’ aslında biz mum işindemiyiz kimya işindemiyiz ?’’ diye sormuş. İşlerinin kimya olduğunu düşünerek yeni bir yol çizen 2 kafadar bugünün Procter & Gamble’i

Mevcut sorunlarımızla boğuşurken milyarlarca uyarıcıya maruz kaldığımız bir dünyada gerek dış seslerin , gerek iç sesimizin gürültüsünden bazen çok iyi bildiğimiz şeyleri bile unutuyoruz. İşte böyle durumlarda, hayat kurtaracak bakış açısı sorunu görüş biçimimizin sorunun kendisi olduğunu hatırlayıp ojektif bir biçimde, duygulardan bağımsız farklı açılardan sorular sormayı soruna değil soruya odaklanmamız gerektiğini hatırlamak olacaktır.

Not :Bu yazı http://blog.milliyet.com.tr/fatossomsa de yayınlanmıştır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Gözlem

Gözlem -Yönetim Üzerine Bazen ne kadar istersen iste kısmetten ötesi olmuyor.4 yıldır Karadeniz yaylası sayıklar dururum ama malum...

bottom of page