top of page

İshak Alaton penceresinden ''Hayat Dediğin ''

Fatoş Somsa

“HAYAT DEDİĞİN MACERA ÖNÜNÜZE ÇIKAN PROBLEMLERLE BAŞA ÇIKMAKTIR “ diye başlıyor söze. Yüzlerce talihe ve talihsizliğe kısaca tarihe tanık olmuş İshak Alaton. Bugün Biz’imleydi ve seksenbeş yıllık ömrünün kıssadan hisseleri bizimle paylaştı. Girişimcilik , ortaklık, dünya’ ya , geleceğe bakış. Rahmetli Üzeyir Garih ile başlayan yolculuğunun ilk yıllarında “ – Galiba yanlış ortak seçtim . Birimiz siyah diğerimiz beyaz. Birimiz çok analitik diğerimiz çok ütopik ve yaratıcı. ” Yol yakınken dönmek lazım , bu şekilde ömür sürmez diye düşünürken bir proje üzerinde çıkan fikir ayrılığının dönüştüğü tartışma ömür boyu sürecek bir prensip anlaşması ile neticeleniyor. “-Ne olursa olsun tartışabilelim.” Tartışabilmek , konuşabilmek , uzlaşabilmek herşeyden önemlisi saygı duymayı bilmek. “ Yukarıdan aşağıya doğru baktığında dünyanın , toplumların ,işbirliklerinin , ortaklıkların, dostlukların ,arkadaşlıkların halen çözmeye çalıştıkları temel sorun değil mi tartışabilir olmak, farklı düşünceleri kabul edebilir olmak temeli çekirdek aileye kadar dayanan. Oysa farklı düşünebilme melekesini avantaja çevirmek lazım diyor Alaton söz kadın – erkek ilişkisine ,evliliğe geldiğinde. Erkek, kadın da kendisi gibi düşünsün istiyor, onaylansın, kabul görsün, takdir edilsin. Kadın mış gibi davranıyor. Aynı düşünüyormuş gibi, mutluymuş gibi , kocasını bir ilah bir üstad mış gibi. Mış gibi yaşıyor, mış gibi ölüyor. Rahatından ödün vermek istemezken ömründen, kişiliğinden ödün vererek “ bir varmış bir yokmuş masalda burada bitmiş oluyor”. Oysa ruhları özgürleştiren düşünceleri dile getirebilmek değil midir ? Gençlik yıllarıdan gittiği bir doktorun fal bakar gibi “ – sen bir gün çok zengin olacaksın ve hep altın hapishanede kalacaksın , Çünkü düşüncelerini hiçbir zaman ifade edemeyeceksin” sözlerine inat hep inandığı doğruları ifade etmeye çalışmış.

Varlık vergisini , 6-7 Eylül’ü yaşamış ve iflas ettikten sonra yeniden başlamamış olan babasına kızgınlığı ise Alaton’un başarısının altında yatan başka bir faktör. Yaşam felsefesini “ İsyan etme ya değiştir, ya kabullen. “ olarak açıklıyor.

Başarı anahtarları mı dediniz ? diyor Alaton ve kıssadan hisseleri özetlediği bu minik ama doyumsuz sohbetinde.

-Ne istediğini , nereye varmak istediğini bilmek. Rüzgar da savrulmamak için dümeni ele almak. Yoksa hangi rüzgar hedefi belli olmayan yelkene yardım eder.

Ortaklık yapısında ,ortaklardan herhangi birinin vefat etmesi halinde şirket varlığının nasıl şekilleneceğinin bile yıllar öncesinden düşünülerek bu doğruluda planların yapıldığını anlatan Alaton hepimizin bildiği gibi Uzeyir Garih’in hazin ve beklenmedik bir şekilde vefat etmesinin ardından holding yönetiminin bu durumdan etkilenmeden yoluna devam etmesi ise hedefin önemini gösteren en çarpıcı örnekti.

-Genç kızlarımız mış gibi yaşamak istemiyorsanız önce kişiliğinizi , ekmeğinizi kazanın. Sonra eşlerinizi seçin.

Kızı Leyla henüz 16 yaşındayken “ – Ya erken yaşta aşık olur ve evlenmek isterse “ endişesi- ni taşıyan bir baba olarak tedbir almak isteyen Alaton, Leyla’ya 16 yaşından 25 yaşına kadar evlenmediği her yıl için katlanarak giden bir bütçe önerisinde bulunuyor. Böylece Leyla 25 yaşına kadar evlenmediği her yıl için bir yatırım yapmış olacak ve 25 yaşına geldiğinde eğitimini tamamlamış , artık eli ekmek tutan, ne istediğini bilen , birey olarak ayakları üzerinde duran bir genç kız olarak daha emin ve güvenli adımla eşini seçecekti. Her ne kadar Leyla 37 yaşına gelip halen evlendmediğinde panikleyen bir baba da olsa kızının küçük yaşta evlenmemesi için zamanında kendi yöntemi ile tedbirini almış bir baba.

-Farklılıkları kucaklayın. İsyan etmeyin. yapın, sevin yada kabul edin.

Gün geçtikçe yabancılaşmaktan, bencilleşmekten, ötekileşmekten şikayet etmek çözümün değil , sorunun bir parçası olmaktır. Güne güler yüzlerle başlamak istiyorsanız önce siz gülün. Gülümseyin ve günaydın deyin. Taa ki herkez Günaydın demeyi öğrenene kadar. Değişim bizimle başlar ve bizimle devam eder. “ HAYAT “ dediğin; başarısızlıkları başarıya , olasılıksızlıkları olasılığa, zorlukları kolaya dönüştürme macerası. İçinde başarısızlıkların , yenilgilerin , yeniden başlamaların ,mücadelelerin ve zaferin barındığı.

Farklı dünyalar, farklı kültürler her zaman değişimin, gelişimin ayrılmaz bir parçasıdır. Dünya ile entegre olun ve geleceğe , geleceğin parlayan sektörleri gıda, enerji , bilişim ve sağlık’a odaklanın diyerek sonlandırıyor bu tatlı söyleşiyi.

İshak Alataon ‘u ve Alaton gibi başarıyı yakalayanları anlamak ; deneyimlerini paylaştıkları kitapları okumaktan geçiyor. Tecrübe , deneyimlemenin yanı sıra etmenin deneyimleyenlerin hikayelerinden de gizlidir.

02.10.2012

Kagider, İshak Alaton’la Sohbet Toplantısından özet.

Fatoş Somsa


bottom of page